hatha yoga  (voor iedereen toegankelijk, ook voor beginners)

Hatha-yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana's) en ademhalingstechnieken(pranayama). Hatha-yoga bestaat voornamelijk uit niet-bewegende asana's. 

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn. 

mindful yoga

Mindful yoga is een combinatie van hatha yoga en mindfulness. Veel mensen zoeken naar rust en ontspanning  om in een druk leven in balans te blijven. De les bestaat uit zachte houdingen (asana's) en meditatie. Van moment tot moment te ervaren wat er gebeurt met het lichaam, de adem, gedachten en gevoelens. Mindful yoga leert je anders om te gaan met spanning, stress en piekergedachten.  

yogilates

Yogilates is een combinatie van yoga en pilates. Basisoefeningen van beide bewegingsvormen worden afgewisseld, om je

zo meer kracht, flexibiliteit en evenwicht te geven. De oefeningen hebben een verstevigende effect op je lichaam.  De les wordt afgesloten met ontspanning.

ashtanga power yoga    (intensievere vorm van yoga)

PowerYoga is een dynamische Yoga vorm waarbij fysieke houdingen direct na elkaar uitgevoerd en ondersteund worden door ademtechniek. PowerYoga is afgeleid van Ashtanga Yoga die is ontwikkeld in de jaren 30 van de vorige eeuw.

De fysieke houdingen samen vormen als het ware een serie, waarbij de houdingen niet vast staan. Per les kan de serie verschillen. De serie vormt een dynamisch geheel en heeft veel weg van een workout. Door je aandacht te focussen met behulp van je adem op de beweging en het ervaren van je lichaam, ontstaat een vergelijkbaar effect als bij hardlopers, een soort meditatie door beweging. In de serie worden achtereenvolgens staande, zittende en liggende houdingen uitgeoefend.

Het is toegankelijk voor iedereen. De ene houding is gemakkelijker dan de andere. Wel kun je in PowerYoga kiezen voor een redelijk fysieke uitdaging maar een tandje minder kan natuurlijk ook. Het mooie is, alles is goed en alleen jij bepaalt waar jouw grens ligt.

zwangerschapsyoga 

Yoga gericht op ontspanning, gericht op de adem. Geschikt vanaf 14 weken zwangerschap.   Je hoeft geen ervaring te hebben met yoga om mee te kunnen doen. De lessen helpen je om o.a. om te gaan met alle fysieke en emotionele veranderingen die je doormaakt. Een les zwangerschapsyoga bestaat uit asana’s (houdingen), adem en ontspanningsoefeningen. Ook de ondersteunende rol van de partner wordt niet vergeten! 

 

kinderyoga  (voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar) 

In een les kinderyoga staat plezier voorop. Vanuit de belevingswereld van een kind gaan we spelenderwijs d.m.v. een thema

(bijv. oerwoud, boerderij, etc.) op avontuur.  Met haar lessen biedt Iris kinderen de ruimte om zelfvertrouwen en ontspanning te ervaren. De kinderen worden aan de hand van een thema meegenomen om in contact te komen met zichzelf en elkaar. De (kinder)yogatechnieken zijn verrassend, simpel maar zeer doeltreffend. En vooral….erg leuk! De lessen kenmerken zich door een afwisseling van dynamische bewegingen en ontspanning. Kindergerichte yogahoudingen worden thematisch aangevuld met o.a. liedjes, dans, (meditatie)verhalen en ademhalingsspelletjes die aansluiten bij de belevingswereld van het jonge kind. Spelenderwijs worden kinderen zich bewust van hun ademhaling, ontwikkelen hun zintuigen en leren makkelijker en sneller te ontspannen. Verder wordt de fantasie en creativiteit bevorderd en leren kinderen sociale vaardigheden. Wat ook heel belangrijk is, is dat de kinderen zichzelf en anderen accepteren zoals ze zijn. Daarnaast heeft yoga een positieve uitwerking op de klieren, organen en het zenuwstelsel en het gehele immuunsysteem. Zeer doeltreffend dus!